Paros energijos (maistinių medžiagų) poreikio skaičiavimas

Įvairūs

Žmogaus organizmo funkcionavimui reikia energijos, jis ima, kaupia ir eikvoja energiją iš aplinkos. Energija yra naudojama: pagrindinei medžiagų apykaitai – 60 %, judėjimo aktyvumui – 30 % ir maisto virškinimui – 10 %.

Žmogaus organizmo funkcionavimui reikia energijos, jis ima, kaupia ir eikvoja energiją iš aplinkos. Energija yra naudojama: pagrindinei medžiagų apykaitai – 60 %, judėjimo aktyvumui – 30 % ir maisto virškinimui – 10 %.

1. Tiriamasis asmuo – moteris, kurios svoris - 46kg., ūgis - 1,57m., amžius – 30metų, gyvena sveiką ir aktyvų gyvenimą.

1. Skaičiuojame paros energijos poreikį (PEP):

1.1 Įvertiname žmogaus mitybos būklę – apskaičiuojame kūno masės indeksą (KMI):

KMI = kūno masė (kg.) / ūgis (m2), normalus
KMI: moterų – 18,8 – 23,8. vyrų – 20 – 25 kg/m2

I laipsnio nutukimas, kai KMI 25,5 – 29,9
II laipsnio nutukimas, kai KMI 30 – 39,9
III laipsnio nutukimas, kai KMI daugiau kaip 40.

Skaičiuojame tiriamosios KMI:
KMI = 46 : (1.57x 1.57) = 46 : 2.46 = 18.699
Skaičiuojame paros energijos poreikį: PEP = PEA x K, kur
PEA – pagrindinė energijos apykaita,
K – fizinio aktyvumo koeficientas.
 
Suagusių fizinio aktyvumo grupė:

Suagusių žmonių fizinio aktyvumo koeficientai

Fizinio aktyvumo grupė

Atliekamas fizinis darbas

Fizinio aktyvumo koeficientas (K)

1

Labai lengvas ir lengvas darbas

1,5

2

Vidutinio sunkumo darbas

1,7

3

Sunkus darbas

2,0

4

Labai sunkus darbas (vyrams)

2,2

 
2. PEA apskaičiuojama pagal HENRIO – BENEDICT lygtį atskirai vyrams ir moterims:
Moterims: PEA = 655 + (9,6 x W) + (1,8 x H) – (4,7 x A)
Vyrams: PEA = 65,4 + (13,7 x W) + (5,0 x H) – (6,8 x A)

Kadangi skaičiuojame moteriai, tai taikome šia formulę:

PEA = 655 + (9,6 x W) + (1,8 x H) – (4,7 x A)
W – kūno masė, kg; - 46kg.
H – ūgis , cm; - 157cm.
A – amžius, metais; - 30m.

PEA = 655 + (9,6 x 46) + (1,8 x 157) – (4,7 x 30) = 1238,2 Kcal.
Paskaičiavus PEA gautas rezultatas dauginamas iš fizinio aktyvumo koeficiento K
Tiriamoji priskiriama prie 3 fizinio aktyvumo grupės, nes sportuoja ir dirba fiziškai aktyvų darbą.
PEA x K = 1238,2 x 2.0 = 2476.4 Kcal.
 
2. Apskaičiavus individualų paros energijos poreikį, nustatomas energetinių medžiagų kiekis racione. Lentelėje pateiktos subalansuotos mitybos proporcijos (išreikštos %):
 

Mityba

Baltymai

Riebalai

Angliavandeniai

Sveikiems neaktyviems

15

10 - 15

55 -75

Sveikiems aktyviems

15 – 20

15 – 20

55 - 60

Turintiems viršsvorį

30

20

50


Tiriamoji yra sveika ir aktyvi:
Baltymai – 15 – 20%
Riebalai – 15 – 20%
Angliavandeniai – 55 – 60%

Baltymai – PEP x X / 100 = 2476.4 x 20% / 100 = 495,28 Kcal.
Riebalai – PEP x X / 100 = 2476.4 x 20% / 100 = 495,28 Kcal.
Angliavandeniai – PEP x X / 100 = 2476.4 x 60% / 100 = 1485,6 Kcal.
 
1g baltymų – 4 Kcal: 495,28 / 4 = 123,82g.
1g riebalų – 9 Kcal: - 495,28 / 9 = 55,03g.
1g angliavandenių – 4 Kcal – 1485,6 / 4 = 371,4g.
 
Skysčių poreikio skaičiavimas:
Pirmieji 10 kg kūno masės – 1000ml.
Antrieji 10 kg kūno masės -500ml.
Kiti 50 kg kūno masės 20 ml x 50 = 1000ml. (skaičiavimo pvz. Duotas 70 kg. sveriančiam žmogui).

Tiriamoji sveria 46 kg. Tai –
Pirmieji 10 kg kūno masės – 1000 ml.
Antrieji 10 kg kūno masės – 500 ml.
Kiti 26 kg kūno masės 20 ml x 26 = 520 ml.
VISO: 2020 ml.skysčio.

3. Energijos kiekio ir maitinimosi režimo paskirstymas:
Svarbus ir maitinimosi dažnis bei maisto kiekio išdėstymas. Jeigu valgoma 3 kartus per dieną, pusryčiams turi tekti apie 35 % energetinės vertės, pietums – 40 %, o vakarienei  apie 25 % maisto kalorijų kiekio. Jei valgoma 5 kartus tai – pusryčiams – 30%, priešpiečiams – 10%, pietums – 30%, pavakariams – 10%, vakarienei – 20%, o jei valgoma 6 kartus, tai atitinkamai – 20 %, - 10%, - 30 %, - 10 %, - 20 %, - 10 %.
 
Tiriamoji valgo 5 kartus per dieną.
 
Pusryčiai – 2476,4 x 30% / 100 = 742,8 Kcal.
Priešpiečiai – 2476,4 x 10% / 100 = 247,6 Kcal.
Pietūs – 2476,4 x 30% / 100 = 742,8 Kcal.
Pavakariai – 2476,4 x 10% / 100  = 247,6 Kcal.
Vakarienė – 2476,4 x 20% / 100 = 495,2 Kcal.
  
SAVAITĖS Kcal VIDURKIS IŠREIKŠTAS PROCENTAIS
 
Savaitės Kcal vidurkis – 2619.03 = 100%
Pusryčiai - 717.14 x 100 / 2619.03 = 27.39%
Priešpiečiai – 275.507 x 100 / 2619,03 = 10.52%
Pietūs – 791.155 x 100 / 2619.03 = 30.20%
Pavakariai – 257.428 x 100 / 2619.03 = 9.83%
Vakarienė – 511.03 x 100 / 2619.03 = 19.51%
Valgoma 5 kartus tai – pusryčiams – 30%, priešpiečiams – 10%, pietums – 30%, pavakariams – 10%, vakarienei – 20%.
Yra mažų netikslumų.

Tiriamoji yra sveika ir aktyvi, todėl turi naudoti:

Baltymų – 15 – 20%
Riebalų – 15 – 20%
Angliavandenių – 55 – 60%
 
Skaičiuojame sunaudotų baltymų, riebalų, angliavandenių kiekį per sav., išreikštą procentais:

Baltymai – 802.65g.
Riebalai – 780.76g.
Angliavandeniai – 1868.315g.

Viso: 3451.725 = 100%

X – 1%
100x = 3451.725
3451.725 / 100 = 34.517
1% = 34.517

Baltymai – 802.65 / 34.517 = 23.25%
Riebalai – 780.76 / 34.517 = 22.619%
Anglaivandeniai – 1868.315 / 34.517 = 54.12%

IŠVADOS:

1. Prisilaikyti maisto išdėstymo proporcijų.
2. Daugiau naudoti skaidulinių medžiagų:  sunaudotų skaidulinių medž. vidurkis 29.366g., o galima būtų  suvartoti 35g.
3. Šiek tik viršytas Kcal kiekis: sunaudota vidutiniškai - 2619.03Kcal., o reikia - 2476.4 Kcal.
4. Viršytas vandens gavimo kiekis su maistu. 
 
Alina Kožajeva 
Grįžti