- Anabolizmas – tai medžiagų įsisavinimas organizmui augti, atsinaujinti ir vystytis.
- Katabolizmas – tai tarpinė fazė, kurios metu sudėtingos medžiaga skyla iki elementarių, o atpalaiduota energija kaupiama ląstelėse adezintrifosfato pavidalu ( ATF ).
Katabolizmas nėra vien tik raumeninio audinio ardymas, kaip kad įprasta buvo manyti. Kai deginate riebalus – esate katabolinės būsenos. Tada katabolizmas vyksta norime linkme. O ir anabolizmas nereiškia vien tik raumeninio audinio augimo. Kai kaupiate riebalus – esate taip pat anabolinės būsenos.
1. Treniruokitės su svoriais
2. Vartokite geruosius riebalus
3. Nebijokite angliavandenių
Angliavandeniai nėra priešas. Kaip yra blogi ir geri riebalai, lygiai taip pat yra geri ir blogi angliavandeniai. Tinkamų angliavandenių pasirinkimas yra puikus įrankis metabolizmui kontroliuoti. Pavyzdžiui, jūs išeikvosite daugiau energijos suvalgę 20 gramų angliavandenių iš juodos duonos, nei kad suvalgę 20 gramų angliavandenių iš cukraus. Balti miltai, balta duona, balti ryžiai- visa tai organizmas apdoroja labai greitai. Neperdirbtų kruopų, grūdų produktai-tokių grūdų duona, rudi ryžiai arba avižų dribsniai (tik ne 1 minutės ir ne tirpstantys) įsisavinami žymiai lėčiau. Rinkitės daug ląstelienos bei žemą glikeminį indeksą turinčius angliavandenius.
4. Kalorijų kaitaliojimus
Kalorijų kaitaliojimas yra vienas iš efektyviausių metabolizmą greitinančių būdų. Homeostazė apibūdina įvairių organizmo biocheminių bei fiziologinių konstantų tam tikrą dinaminį pastovumą. Kitais žodžiais kalbant, jei sumažinsite gaunamų kalorijų kiekį, organizmas tam prisitaikys, bei „taupiau“ jas eikvos.
5. Padidinkite baltymų suvartojimą
Pats virškinimo procesas taip pat reikalauja energijos. Energijos kiekis, reikalingas bet kurios maistinės medžiagos (baltymų, riebalų, angliavandenių) skaidymui, vadinamas termogeniniu efektu. Termogeninis efektas yra rodiklis, parodantis, kiek kalorijų organizmas turi sudeginti perdirbdamas suvalgytą maistą.
Termogeninis maisto poveikis | |
Kilokalorijos, sudeginamos kiekvienam šimtui suvartotų kilokalorijų | |
Baltymai | 25-40 |
Angliavandeniai | 6-8 |
Riebalai | 3 |
6. Atlikite aukšto intensyvumo aerobines treniruotes
Aukšo intensyvumo kardio treniruotės, kaip kad ir treniruotė su svoriais vyksta anaerobinėje energijos gamybos zonoje. Kaip jau žinome, tai sudaro deguonies įsiskolinimą. Taigi, net ir tada, kai baigėte savo treniruotę, organizmas šalina susidariusius šlakus ir atsistato po krūvio – tai pagreitina medžiagų apykaitą.
7. Dažniau valgykite
Didžioji dalis kultūristų vadovaujasi šia technika. Maisto vartojimas sužadina įsisavinimo procesus. O įsisavinimui reikalingos kalorijos. Dažniau valgydami mažesnėmis porcijomis nuolatos aprūpiname organizmą maisto medžiagomis priversdami jį įsisavinti maistą. To pasekmė – pagreitjusi medžiagų apykaita.
8. Valgykite neperdirbtą maistą
Virškinimas tai biologinis procesas per kurį mechaniškai susmulkintas maistas chemiškai suskaidomas iki paprastesnių junginių. Baltymas suskaidomas iki amino rūgščių , angliavandeniai iki gliukozės, riebalai iki glicerino ir riebiųjų rūgščių. Maistingosios medžiagos iš maisto absorbuojamos tiesiai į kraują ir paskirstomos ląstelėms visame kūne. Ląstelės gliukozę ir riebiąsias rūgštis panaudoja kaip kurą sudėtingoje cheminių reakcijų sekoje, reikalingoje energijai išgauti. Ši energija saugoma ATP (adenozintrifosfato) molekulėmis.