Linų sėmenų aliejus

Mityba

Apie linų sėmenų aliejaus vertingas savybes ir vartojimą

Sėjamasis linas (Linum usitatissimum) - vienmetis augalas. Žmonės pradėjo auginti linus maždaug prieš 9000 metų Indijos srityse. Lietuvoje linus pradėjo auginti apie 2400–2000 metais pr. Kr. Archeologai rado pirmaisiais mūsų eros amžiais austų lininių audinių bei virvių liekanų. Sėmenų aliejus vartojamas nuo senovės graikų ir Romos laikų. Tai ir maistas, ir vaistas. O kiek dar dainų, pasakojimų ir legendų, perduodamų iš kartos į kartą, sukurta liaudyje apie mėlynžiedį liną.
 
Vertingos savybės

Manoma, kad kuo šiauresnėje klimato zonoje yra išauginti linai, tuo vertingesnis yra jų aliejus. Vertingas tik šaltuoju būdu išspaustas aliejus, jo negalima kaitinti, tokiu būdu jame išsaugomos visos naudingos savybės. Linų sėmenų aliejus labiausiai vertinamas dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių, jame yra daug įvairių vitaminų, provitamino A, fosfolipidų, fitosterolų, natūralių antioksidantų, mineralinių medžiagų, fermentų.

Ypatingai šiame produkte yra didelis kiekis riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurios yra labai svarbios mūsų sveikatai. Jeigu jų trūksta, organizmas lėčiau auga, silpnėja atsparumas infekcinėms ligoms, džiūva oda, sutrinka cholesterolio apykaita, tunkama, gali sutrikti organizmo medžiagų apykaita. Omega-3 riebalų rūgštys ne tik stiprina sveikatą, bet ir skatina susikaupusių riebalų deginimą. Omega 3 riebalų rūgščių galima rasti ir maisto papilduose, vienas iš produktų yra Omega 3.

Sėmenų aliejus naudingas ne tik įprastą gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms, bet ir sportininkams – jį vartojant greičiau atsigauna raumenys, po treniruočių jis suteikia organizmui daug energijos, didina ištvermingumą, stimuliuoja riebalų deginimą ir greitina metobolizmo procesus.
 
Laikantis dietos
 
Dažnai žmonės, nusprendę sveikai maitintis, ypač moterys, besilaikančios labai griežtų dietų iš savo raciono visiškai išbraukia bet kokius riebalus. Taip elgtis žalinga sveikatai, nes organizmas negauna ne tik aliejuje esančių nesočiųjų riebalų rūgščių, bet ir jame esančių vitaminų. Maža to, organizmas negaudamas riebalų, negali pasisavinti vaisiuose ir daržovėse esančių riebaluose tirpių vitaminų. Tad ruošiant daržovių salotas tiesiog būtina užpilti šaukštelį šaltojo spaudimo aliejaus. Juo labiau kad vienas gramas aliejaus teturi apie 9 kalorijas. Tai tikrai neturės lemiamos įtakos figūrai, o nauda bus keleriopa, organizmas gaus visą būtinų vitaminų ir mikroelementų, sumažės tikimybė susirgti kraujagyslių ateroskleroze, širdies infarktu, poliartritu, virškinamosios sistemos ligomis. Reikėtų prisiminti, kad sveikas suaugęs žmogus per dieną turėtų suvalgyti apie 80 gramų augalinio aliejaus.
 
Vartojimas

Sėmenų aliejaus paros norma 1 – 3 valgomieji šaukštai. Sėmenų aliejus greitai oksiduojasi, dėl to jis turi būti laikomas uždarytame butelyje šaltai. Atidarius butelį aliejus turi būti suvartojamas per 3-5 savaites. Šį aliejų rekomenduotina vartoti ruošiant salotas, sriubas, troškinant daržoves ir t. t. Mitybos specialistų manymu, sveikas suaugęs žmogus turėtų suvalgyti iki 80 gramų aliejaus kasdien.
 
Linų sėmenų aliejų taip pat galite rasti Animal Omega bei Omega 3-6-9 papilduose.
 
Straipsnį padėjo parengti vaistininkas Liudvikas Rulinskas
Grįžti