Maistas Sportui

Konsultacija telefonu

Ypatingos svarbos vitaminas D3

Vitaminas D3, kaip atskiras vitaminas, buvo atrastas 1930 metais. Mokslininkai atliko bandymus su šunimis, kurie buvo slepiami nuo tiesioginių saulės spindulių. Po kurio laiko buvo nustatyta, kad tokių šunų simptomai yra labai panašūs į sergančių rachitu (kaulų minkštėjimas ir deformacija) požymius. Vėliau buvo patvirtinta, kad gavus reikiamą saulės spindulių kiekį šių sutrikimų galima išvengti. Vitaminas D3 yra gaminamas, kai yra būnama saulėje arba ultravioletinių B spindulių pagalba.

Vitamino D trūkumo požymiai: sąnarių skausmai ir sustingimas, nugaros skausmai, dantų ėduonis, raumenų mėšlungis, plaukų slinkimas, imuniteto nusilpimas, vaikams gali išsivystyti rachitas.

Ilgą laiką buvo manoma, jog per atostogas pabuvus saulėtame pajūryje organizmas gali prisikaupti vitamino D3 atsargų visiems metams. Deja, taip nėra. Veikiama saulės oda gamina vitaminą D3 tik pusvalandį. Jeigu pats organizmas pasigamintų vitamino D3, būtume ne tik sveikesni, bet ir žvalesni bei darbingesni. Šiandien dauguma žmonių dirba uždarose patalpose, todėl net ir vasaros metu nėra paprasta gauti reikiamo vitamino D3 kiekio. Todėl gyvenant mūsų gamtinėje zonoje, kai saulė yra retas svečias mūsų šalyje, vitaminas D3 tampa ypatingos svarbos vitaminu.

Vitaminai D2 ir D3

Į terminą “vitaminas D” įeina kelios šio vitamino formos. Žmogaus organizmui svarbiausios vitamino D formos yra cholekalciferolis (D3) ir ergokalciferolis (D2). Vitaminas D2 yra sintetinamas augaluose, tuo tarpu, vitaminas D3 yra sintetinamas odoje, kai yra gaunamas reikiamas saulės spindulių kiekis. Vitaminų D2 ir D3 taip pat galima gauti iš maisto. Vitamino D2 randama grybuose, grūdinėse kultūrose (avižose). Daugiausia vitamino D3 randama riebioje žuvyje, tokioje kaip lašiša ir kardžuvė, kiaušinio trynyje, piene, svieste, kepenyse bei ikruose. Deja, vitamino D natūraliuose produktuose yra labai mažai, o vidutinė vakarietiškų šalių dieta užtikrina mažiau nei 10 procentų vitamino D koncentracijos organizme.

Kuris iš šių vitaminų: D2 ar D3 yra geriau pasisavinami? Creighton universitete (JAV) buvo atliktas tyrimas su 33 sveikais suaugusiais žmonėmis, kurių vidutinis amžius buvo 49,5 metų. Vienai tiriamųjų grupei buvo duodamas D3 vitaminas, kitai – D2 vitaminas. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vitaminas D3 buvo nuo 56 iki 87 procentų veiksmingesnis nei vitaminas D2, pasisavinant šį vitaminą organizme.

Vitaminas D3 saugo nuo osteoporozės

 
Osteoporozė – kaulų liga, kuri pasižymi kaulų tankio mažėjimu, maža kauline mase, kaulų trapumu. Dažniausiai, osteoporozė prasideda be simptomų, pradžioje žmogus beveik nieko neįtaria. Viena moterų osteoporozės priežasčių – dėl menopauzės sumažėjęs hormono estrogeno kiekis, kuris yra tiesioginis kaulų saugotojas. Vyrų kaulai retėja dėl kitų priežasčių – per didelio alkoholio vartojimo, netinkamos mitybos, ryškaus vitamino D3 trūkumo ir nepakankamo fizinio krūvio.

Buvo nustatyta, kad sergantieji osteoporoze nepakankamai vartoja vitamino D. Atliktų tyrimų duomenimis buvo nustatyta, kad net 97 proc. pacientų, kuriems lūžo kaulai ir buvo nustatyta osteoporozė, vitamino D kiekis buvo nepakankamas. Šio vitamino trūkumas atsiranda dėl nedidelio kiekio maiste, sumažėjusio odos sugebėjimo sintetinti vitaminą D bei nepakankamo buvimo saulėje.

 
Pakankamas kalcio ir vitamino D kiekis maiste yra labai svarbus veiksnys, lemiantis gerą kaulų formavimąsi vaikystėje, paauglystėje bei kaulų masės išlaikymą brandžiame amžiuje.

Kalcio ir vitamino D3 santykis

2009 m. Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) patvirtino, kad teiginys “kalcis ir vitaminas D yra reikalingi normaliai kaulų funkcijai palaikyti” yra moksliškai pagrįstas teiginys.

Daugelis žino, jog kalcis yra reikalingas kaulams ir dantims (net 99 proc. kalcio yra kauluose ir dantyse), jis taip pat būtinas normaliai širdies, inkstų bei kvėpavimo sistemos ir skydliaukės veiklai. Tačiau kalcis yra sunkiai pasisavinamas organizme. Pastarąjį dešimtmetį buvo atlikti moksliniai tyrimai, kurių metu išaiškinta, kad kalciui pasisavinti yra reikalingas vitaminas D3. Vitaminas D yra svarbus ne tik tuo, kad padeda geriau pasisavinti kalcį, bet ir stabdo jo šalinimą iš kaulų audinio ir reguliuoja fosforo apykaitą. Būtent dėl šios priežasties daugumoje vakarietiškų šalių gamintojai į pieno produktus papildomai deda vitaminą D.

Vitamino D rekomenduojama norma

JAV Nacionalinė mokslų akademija ir Medicinos institutas nustatė rekomenduojamą vitamino D paros normą (žiūrėti žemiau pateiktą lentelę).

 

Amžius

Vaikai

Vyrai

Moterys

Besilaukiančios moterys

Žindymo laikotarpiu

Iki 13 metų

200 IU (5 µg)

 

 

 

 

14 – 18 metų

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

19 – 50 metų

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

200 IU (5 µg)

51 – 70 metų

 

400 IU (10 µg)

400 IU (10 µg)

 

 

71 ir vyresni

 

600 IU (15 µg)

600 IU (15 µg)

 

 
 
Europos Komisija nustatė, jog rekomenduojamą vitamino D paros normą yra 5 µg. Tačiau dauguma nustatytų rekomenduojamų paros normų (RPN) ženkliai skiriasi nuo rekomenduojamos optimalios normos. Taip atsitinka todėl, jog RPN yra nustatytas bendrai, neatsižvelgiant į mūsų gyvenimo būdo faktorius (aplinkos tarša, stresai, fizinis krūvis). Patrick Holford savo knygoje “Nauja optimali mitybos biblija” teigia, jog optimali dienos norma turėtų būti dvigubai didesnė – maždaug 11 µg.

Scitec Nutrition – Vitamin D3

Scitec Nutrition kompanijos Vitamin D3 produktą sudaro geriausiai pasisavinama vitamino D forma – cholekalciferolis (D3). Vienoje kapsulėje yra 12,5 µg šio vitamino. Tai yra kiekis, kuris atitinka optimalią vitamino D paros normą. Pakuotę sudaro 250 kapsulių, todėl jos Jums užteks daugiau nei 8 mėnesius, produktą vartojant kiekvieną dieną.

Naudota literatūra:
 
Osteoporozės lūžių riziką galima sumažinti, Vilda Česnovaitė, „Sveikas žmogus”, 2006 m. Nr. 3.
Patrick Holford, Nauja optimalios mitybos biblija, Geromeda, Medicinos tyrimų ir konsultacijų centras, 2008.
Vitaminas D3 saugo nuo osteoporozės, Valentina Jakimavičienė, Lietuvos žinios, 2011-10-11.
Vitamin D3 87 percent more potent’ than D2: study, Stephen Daniells, www.nutraingredients.com, 2011-01-11.
Vitamin D Sources – Foods with Vitamin D, http://www.algaecal.com.
Parašykite komentarą
Pirkinių krepšelis Uždaryti